Kategorie
 
 
 
 
 

Autorohože vs. autokoberce

       Zvolit si textilní autokoberce nebo gumové autokoberce? Jedno i druhé mě své výhody a nevýhody. Nyní se vám pokusíme popsat jejich rozdíly pro snadnější rozhodování, protože jak se říká sto lidí sto chutí a je velmi důležité si na základě potřeb každého z nás zvolit tu nejlepší možnost.

  

Gumové autokoberce

 

     Jak vyplývá z jejich názvu jsou vyrobeny z gumy, která je protiskluzová aby se nohy řidiče a ostatních spolujezdců pevně držely na podlaze. Velkou výhodou oproti textilním kobercem je nepromokavý materiál a zvýšeně okraje, které zabraňují při zvýšeném množství vody, například při silnějších srážkách nebo v zimě z roztátého sněhu, aby tato voda pronikla na podlahu vozidla. Gumové autokoberce jsou ohebné a proto se v takových případech dají lehce vyjmout a přebytečná voda se z nich dá bez problémů vylít. Jsou snadno omyvatelné vodou nebo vlhčeným hadrem.

     Gumové autokoberce mohou být vyráběny na míru nebo univerzální. Gumové autokoberce na míru jsou vyráběny přesně na daný typ vozidla a tak sedí naprosto přesně. To zajišťuje že okraje rohoží lemují tvar podlahy a tak nepředstavují žádnou překážku pro pohyb nohou.

 

Textilní autokoberce

 

     Jsou vyrobeny z kvalitní textilie na míru dle typu vozidla. Menší nevýhodou ve srovnání s gumovými je, že jsou těžší čistitelné no interiér auta chrání stejně dobře jako gumové. Kapilární struktura textilních koberců do auta zabraňuje přetečení vody až na dno. Voda se při nich rozloží na větší povrchovou plochu a díky tomu se i lépe vystaví vzduchu a jeho proudu. Tímto je dosaženo, že voda z jejich povrchu se rychleji odpaří. Při textilního kobercích do auta vyhrává jednoznačně jejich hezčí a estetický vzhled. Dostupné jsou různé vkusné barevné provedení, jejich kombinace nebo zvýrazněné lémy a okraje.

     Mohou mít různé nápisy a loga, například logo výrobce ať koberců, auta nebo jiné značky. Jednoznačně podtrhnou vzhled ne jednoho auta a jeho interiéru. Auto dodají reprezentativní a hodnotnější vzhled.

Výhody a nevýhody textilních autokoberců

 

  • Hezčí design
  • Udrží velké množství vody a rozpuštěného sněhu
  • Těžší údržba, pro důkladné vyčištění je třeba vytepovat nebo silnější vydrhnout

 

 

Výhody a nevýhody gumových autokoberců

 

  • Vysoké okraje, které zabraňují úniku i většího množství vody
  • Snadná údržba
  • Dostupné jen v černé

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze