Kategorie
 
 
 
 
 

Elektrochemický nebo polovodičový? Jaký alkohol tester vybrat?

       Základní dělení je podle typu čidla. Tyto jsou buďto základní s polovodičovým čidlem nebo pokročilé detektory s Fuel cell senzorem. V posledních letech došlo k významné změně v oblasti Fuel cell testerů. Výrobci, kteří se dosud zabývali výrobou pouze polovodičových alkohol testerů, začali ve velkých sériích vyrábět i testery s Fuel cell (elektrochemickým senzorem). Hromadná výroba vždy přináší snížení ceny, a tak se testery s touto technologií staly cenově dostupné. Obě technologie se však výrazně liší.

                                                                     

Alkoholtestery s polovodičovým senzorem

       Alkoholtestery s polovodičovým senzorem používají žhavené polovodičové čidlo, pracující při relativně vysoké teplotě. Po zahřátí senzoru na pracovní teplotu je toto schopno detekovat plynný ethanol a dle jeho koncentrace měnit svůj odpor. Tato změna odporu je pak vyhodnocována a převedena na číselný údaj, udávající přibližnou koncentraci alkoholu v dechu, resp. přímo v krvi testované osoby.Pro představu o technologické náročnosti tohoto měření: tato čidla musí mít schopnost při obvyklých měřených koncentracích (např. 0,3 ‰) detekovat cca 50 molekul ethylalkoholu v 1 milionu molekul vzduchu (a ještě jim přiřadit správnou hodnotu)! Tyto senzory mají omezenou životnost a tím určují i použitelnost přístroje.

                                                                                          

Alkoholtestery s elektrochemickým senzorem

       Alkoholtestery s elektrochemickým senzorem používají speciální elektrochemické čidlo, jehož funkce je založena na snímání spektra, které vznikne díky různé pohyblivosti iontů v elektrickém poli. Důležitými vlastnostmi tohoto náročného principu měření jsou zejména přesnost a spolehlivost a vynikající selektivita (tj. necitlivost na jiné plynné látky, které mohou být přítomny ve vydechovaném vzduchu).

                                              

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze